NAPÁJENÍ SLUNCEM 2007

Letos se uskutečnil další ročník celostátní soutěže "Napájení sluncem" pořádané VŠB - TU OSTRAVA. Jedná se o soutěž vozidel - robotů poháněných sluneční energií, které musí projet vymezenou vzdálenost 1m v co nejkratším čase. Pro osvětlení a pohon robotů jsou použito čtyř 500 W halogenových lamp ve výšce 1 m nad dráhou. U robotů je omezena výška do 10 cm. Měření je provedeno elektronicky s automatizovaným zpracováním a vyhodnocením.

Poprvé se soutěž konala v roce 2001, kdy jsme sbírali zkušenosti, abychom následující rok získali titul Nejrychlejšího robota v ČR a prestižní cenu za nejlepší technické řešení. Následující roky se počet závodníků zvýšil na 200 soutěžících týmů i jednotlivců. Této soutěže jsme se zúčastňovali pravidelně s velmi dobrými výsledky s umístěním v první desítce a získali ceny za originálním řešení vozidel a technickou kreativitu. Rozdíly v rychlosti se daly počítat v setinách sekundy.

Od roku 2004 byla změněna pravidla soutěže. V pravidlech došlo k rozdělení robotů do tří kategorií - bez elektroniky, s elektronikou a s mikroprocesorem. Vozidla sestavená dle dodané stavebnice byla kategorie velmi zajímavá a pro studenty velmi přitažlivá. Letos jsme proto do soutěže připravili dva klasické roboty dle dodané stavebnice poháněné motorem na kola a jeden robot vlastní výroby spínaný pomocí relé. Do soutěže bylo přihlášeno 206 robotů. V hale proběhla dvě soutěžní kola na třech závodních dráhách, což urychlilo průběh soutěže. Další soutěž proběhla na otevřeném prostranství pod jasnou oblohou bez rozdílu kategorií.

Výsledky soutěže byly vynikající, protože jsme v kategorii 1 umístili na čtvrtém místě se shodným nejrychlejším časem 1,82 s jako třetí v pořadí, ten ale byl rychlejší v prvním kole závodu. Pak v soutěži na volném prostranství jsme získali první místo v absolutně nejrychlejším časem, který byl o polovinu kratším než druhý v pořadí.

Všichni zúčastnění studenti naší školy byli velice spokojeni, protože si odváželi příjemný zážitek ze soutěže na republikové úrovni a pocit dobře odvedené práce při reprezentaci naší školy. Při zpáteční cestě se řešily problémy jak vozidla vylepšit, upravit, zrychlit a dospěly k závěru, že příští rok musí být ještě úspěšnější.

Soutěžícími byli studenti třetího ročníku Oldřich Sultus, Petr Pivoňka, Marek Papoušek, Martin Houserek.

Za úspěšnou reprezentaci naší školy na této soutěži jim děkuji.

Výsledky ve formátu PDF 94,3KB

 

Miloš Palla


[Zpět na akce] [Hlavní stránka]