Studenti čtou a píší noviny - článek v MF DNES příloha Střední Morava 20. října 2009

Je to chaos, nebo jen běžná demokracie?

Každý demokratický stát, aby mohl správně fungovat, musí být řízen pevnou rukou politiků. Ti jsou voleni téměř vždy v pravidelných termínech, hájí hlas lidu a představují zájmy prostého člověka, jenž věří v dobrou volbu svých zástupců a očekává změnu k lepšímu.

Zásadním problémem současné vlády je handrkování dvou nejsilnějších stran, které vyústilo v pád vlády v době našeho předsednictví Unii. Tímto špatně načasovaným krokem se zničilo vše dobré, co jsme v čele Evropy do té doby dokázali a získali jsme nálepku nezkušeného státu, který neumí své problémy vyřešit poklidně a bez skandálu. Ukázala se naše mentalita: jestliže můžeme ublížit našim sokům, uděláme to a neohlížíme se, co to způsobí. Naštěstí přišla úřednická vláda, která udržuje náš stát funkční. Je ovšem neustále kritizována z obou stran, protože každý by to přece udělal lépe a je jednoduché hodit vinu na druhého.

Politici si asi vůbec neuvědomují, že reprezentují náš stát a jejich chování na domácí politické scéně je často velice nepřípustné. Bohužel naše společnost toto jednání toleruje a to se poté odráží v domnění obyčejných lidí, že vše je u nás dovoleno a zákazy jsou od toho, aby se porušovaly.

Politika je ošemetná a to, co vyhovuje jednomu, se nemusí líbit druhému. Naši politici se nezajímají příliš o obyčejné lidi a starají se více o své blaho. Lidem se nelíbí zejména rozhodnutí, která žádají další peníze z naší kapsy, plýtvání penězi ze státního rozpočtu a hloupost některých zákonů, které by normální smrtelník vůbec nevyřkl. Neustálé zadlužování je poté jen výsledek špatného hospodaření a nynější úsporné balíčky nic nespasí, pokud politici skutečně nezačnou jednat podle vlastního svědomí pro blaho a rozkvět státu.

Politik nás musí reprezentovat, být naším vzorem, být čestný. A kdo takový není, toho by měla společnost donutit opustit tato výsadní místa nebo jako trest přinutit snížit plat.

TOMÁŠ BÁRTA
SPŠE Mohelnice

[Zpět na "Studenti čtou a píší noviny"] [Zpět na akce] [Hlavní stránka]