Studenti čtou a píší noviny - článek v MF DNES příloha Střední Morava 29. října 2009

Naše společnost by se měla zabývat dodržováním pravidel

Co o si myslíte o squatterech, kteří bydlí v opuštěných domech? Narušují právo vlastníka, nebo vykonávají své právo být svobodní?

Každý člověk by měl mít místo, kam se rád vrací. To místo je náš domov a pro většinu z nás je to samozřejmost. Bohužel v naší společnosti žijí lidé, kteří vlastním zaviněním nebo shodou okolností takové štěstí nemají. Každodenně zažívají rozhodovaní spojené s tím, že nemají kam jít, co jíst, kde spát. Každý den bojují s nepřízní osudu, dopouštějí se krádeží a uchylují se do opuštěných budov, aby přežili další den. Jejich jednání je sice protizákonné, ale pro vlastní přežití by to udělal snad každý.

Na druhou stranu existují lidé, kteří nejsou v bídě, mají domov, ale i přesto osídlují cizí opuštěné budovy bez vědomí majitelů. Squatteři. Jejich postoje nejsou ničím novým. Širší společnost se ale o jejich počínání dozvěděla teprve při nedávných mediálních kauzách, které vyvolaly diskuze, co všechno si mohou lidé v demokratické zemi dovolit.

Jedná se o život bez pravidel, lidé ve squatu jsou anarchisté, kteří neuznávají pravidla a nerespektují stát a společenské chování. Žijí ve své kultuře a vytvářejí společenství lidí, kteří mají stejný pohled na svět a chtějí žít bez zábran. Když naleznou prázdnou budovu, dojdou k názoru, že ji nikdo nechce, a proto nebude nikomu vadit, když ji zvelebí k obrazu svému. Odstraní zabezpečovací opatření, zalarmují ostatní a hurá do zařizování nového domu.

O výzdobu stěn se postarají graffiti, život mrtvému domu vdechnou zvukové aparatury a párty může začít....

Svými postoji ohrožují vlastní životy, protože domy bývají v dezolátním stavu. V ohrožení jsou i obyčejní lidé. Squattery potkáme na ulici, v obchodě, a vlastně o tom ani nevíme. Jsou to obyčejní mladí lidé, kteří ale kvůli špatným hygienickým podmínkám v obývaných domech mohou způsobit šíření nákaz.

Nemohu odsuzovat lidi podle odlišných postojů. Pokud se ale společnost nezačne zabývat dodržováním pravidel, každý si bude chtít žít volně a totální anarchie by mohla způsobit nemalé problémy.

TOMÁŠ BÁRTA
SPŠE Mohelnice

[Zpět na "Studenti čtou a píší noviny"] [Zpět na akce] [Hlavní stránka]