Studenti čtou a píší noviny - článek v MF DNES příloha Střední Morava 12. října 2009

Styl vlády můžeme sami změnit

Dnešní politika není v krizi, nýbrž pouze v jiném stavu, než v jakém jsme na ni byli zvyklí doposud. Zřejmě už je pryč pohodová jízda autobusu Miloše Zemana na naftu a Becherovku, pryč jsou ty časy, kdy se utvářela samostatná Česká republika a nikdo vlastně z dřívějšího režimu nevěděl, jak má pravá demokracie vypadat, ale hlavně zde jsou jiní politici než dříve.

V dnešní době se v politice daleko více bojuje, než stará o blaho státu a občanů. Mnoha dnešním politikům jde o svůj prospěch, proto využívají problémů obyčejných lidí. Naslibují jim spoustu věcí, které se potom sice snaží prosadit, ale v mnoha případech se jim to díky dnešní opozici nepodaří zavést.

O každý zákon se v poslanecké sněmovně tvrdě bojuje, politici se slovně napadají, ale to k tomu tak nějak patří. Většina obyvatel na to z dřívějších dob není zvyklá, ale to neznamená, že je politika v krizi. Na jaře sice padla vláda, ale padla podle demokratické ústavy. Nemůže být všechno krásně namalováno, musejí být různé názory, všichni se vždy neshodnou, každý bude mít nějaké námitky a o tom ta politika je.

Politika bez hádek? To nejde

Krásná je představa lidí, že se všichni politici shodnou, nebudou se hádat a budou odhlasovávat jeden zákon za druhým. V takovém případě bychom nemuseli mít politické strany, nemuseli bychom chodit k volbám.

Spousta lidí si stěžuje jaké máme i špatné zákony, jak je stát řízen, jaký máme deficit v rozpočtu, jak jsou vysoké daně a co všechno se musí platit. Když přijdou volby, tak mávnou rukou a řeknou, že stejně nic nezmění, žádná politická strana se jim nelíbí atd. Stěžovat si ovšem budou dál. Ale volby jsou základ demokracie, my si musíme zvolit, kdo nás bude zastupovat, žádná strana není dokonalá a v některých věcech se nebude shodovat s našimi názory. Musíme si tedy vybrat stranu, u které si myslíme, že bude nejlépe zastupovat naše názory a zvolit ji. Nebo druhou možností je založit vlastní stranu. Sice je v dnešní době hodně těžké se prosadit, protože současné politické strany jsou jak známé, tak mají spoustu peněz na kampaně, možnost to ovšem je. Věřím v to, že se jednou taková strana objeví, strana, které půjde opravdu o blaho lidu a ne o vlastní výdělek.

Dnešní politika podle mne v krizi není a jestli ano, tak v ní byla vždy. Pokud se nám nelíbí, jak se u nás vládne, tak to změnit můžeme, ale nesmíme nad tím pouze mávnout rukou. Demokracie je vláda lidu, a tak se podle toho musíme chovat.

LUKÁŠ JABLONČÍK
SPŠE Mohelnice

[Zpět na "Studenti čtou a píší noviny"] [Zpět na akce] [Hlavní stránka]