Studenti čtou a píší noviny - článek v MF DNES příloha Střední Morava 5. listopadu 2009

Je to přespříliš, nebo „pouze” posunutá hranice?

Proč někteří dospělí mohou dělat věci, za které jsou ostatní trestáni? Protože mají vliv, postavení, peníze nebo moc? Mistry tohoto "umění" můžeme nalézt v každé sféře dnešní společnosti. Musíme si však položit otázku: „Je to tak dobře?”

Jak je možné, že někteří se mohou v podnapilém stavu prohánět po českých silnicích, dokonce způsobit materiální škody a vyjít z toho bez trestu? Mají opravdu takové štěstí a ty doplácející na svoje chyby má ve spárech smůla?

Řešení problémů tohoto typu rozhodně není na jedinci. Myslím, že jádro potíží často bývá uloženo v celé komunitě lidí.

Například rodiče, kteří od určitého věku svých ratolestí vymění zcela svoji povahu, lépe řečeno přestanou se přetvařovat, začínají je pomalu, ale jistě proměňovat k obrazu svému. Znám rodiče, kteří už žáky druhého stupně základní školy podporují v požívání návykových látek. Nebývají to extrémy, ale jak se říkává: „Tak dlouho se chodí se džbánem pro vodu, až se ucho utrhne” v tomto případě, než se dítě stane závislé. Zde již zůstává jizva na celý život.

Stejně jako rodiče bych mohl jmenovat nespočet názorových skupin a komunit, které si svobodu a odpovědnost vykládají jinak než ostatní. Každý člověk má své vlastní hranice, za které se odváží vstoupit jen v období svého hledání. Někteří se pohybují v oblasti zakázaného pásma a jiní, "ti poslušní", se ho snaží dodržovat. Pak nám tu však vyplývá otázka: K čemu máme zákony, nepsané normy a vůbec možnost přemýšlet o vlastních činech?

JAN OPÁLKA
SPŠE Mohelnice
Autor dostane knižní cenu

[Zpět na "Studenti čtou a píší noviny"] [Zpět na akce] [Hlavní stránka]