Studenti čtou a píší noviny - článek v MF DNES příloha Střední Morava 5. listopadu 2009

Snídali jsme bezpráví a večeřeli němčinu

Již od počátku 16. století trvala éra, kdy se hlavami našeho malého státečku stávali lidé, kteří ani neměli ve svém "občanském průkazu" v kolonce občanství nápis ČESKÉ.

Půl tisíciletí nám vládli Švýcaři, pak jejich synové, potom synové jejich synů i jedna dcera. Až do úsvitu 20. století jsme snídali bezpráví a večeřeli němčinu.

Přišla ochutnávka demokracie, vzápětí vystřídaná útlakem. Nejdříve německým a poté rudým. Teprve před dvaceti lety přišla doba světla.

Pravá demokracie se v naší zemi s přestávkami drží odhadem 40 let. To je velmi málo ve srovnání například s USA. Avšak i během těchto 40 let jsme nabyli silného demokratického cítění a někteří i smyslu pro zodpovědnost. Každý náš občan se může aktivně podílet na řízení České republiky, v dobách minulých něco nepředstavitelného. Je správné, že vývoj státu je udáván většinou.

Chcete se k ní přidat?

Můžete. Někdy v průběhu roku 2010 nás čekají řádné volby do Poslanecké sněmovny. Bylo by dobré, ba přímo skvělé, kdyby byli kandidáti zvoleni většinou občanů, a ne jen většinou voličů.

Možná by se měla uzákonit povinná volební účast. Pak by výsledky voleb byly naprosto průkazné. Nebo by měl být zaveden nějaký online volební systém, pomocí něhož by si mohl každý zvolit z pohodlí svého domova prostřednictvím internetu.

Uvědomme si, doba demokracie, v níž žijeme, je dar, kterého musíme užívat s opatrností a ochraňovat jej. Je to nejlepší forma vlády, jež byla prozatím vymyšlena. Pokud tedy někdo z vás má nějaký přímo geniální nápad z oblasti správy státu, tak nechť jej uvede v život. Pokud ne, ať se aktivně účastní toho našeho.

MARTIN ROTTER
SPŠE Mohelnice

[Zpět na "Studenti čtou a píší noviny"] [Zpět na akce] [Hlavní stránka]