Soutěž NAPÁJENÍ SLUNCEM 2011

Dne 25. 1. 2011 se uskutečnil další ročník celostátní soutěže "Napájení sluncem" pořádané VŠB - TU OSTRAVA. Jedná se o soutěž vozidel - robotů poháněných sluneční energií, které musí projet vymezenou vzdálenost 1m v co nejkratším čase. Pro osvětlení a pohon robotů jsou použito čtyř 500 W halogenových lamp ve výšce 1 m nad dráhou. U robotů je omezena výška do 10 cm. Měření je provedeno elektronicky s automatizovaným zpracováním a vyhodnocením. Dále je zde kategorie "vodíkový jezdec" kdy je měřena jen ujetá vzdálenost. V současné době je rozdělení slunečních robotů do těchto kategorií - bez elektroniky, s elektronikou a s mikroprocesorem.

Letos jsme do soutěže připravili několik robotů poháněných sluncem a jeden vodíkový robot. Naši studenti se na soutěž pečlivě připravovali - sestrojili mechanické konstrukce vozidel, vymysleli ovládací elektroniku a nakonec si i vozidla odzkoušeli. Do soutěže bylo přihlášeno asi 82 škol s několika účastníky v různých kategoriích. Soutěž se skládala ze dvou jízd a do výsledku se započítal nejrychlejší měřený čas. Největší zlepšení se nám podařilo v kategorii vodíkový jezdec, kde jsme skončili na 8. místě.

Zúčastnění studenti naší školy nebyli s výsledky svojí práce spokojeni, protože je z lepšího umístění v soutěži vyřadily drobné závady na robotech, které se jim přes všechnu snahu nepodařilo odstranit do sjednaného času. A přesto si myslím, že si odváželi příjemný zážitek se soutěže, protože zde získali nové nápady a nová technická řešení svých soutěžních vozidel.

Soutěžícími byli studenti třetího ročníku Tomáš Ryšavý, Přemysl Lávička, Tomáš Klein a Lukáš Jablončík. Za vzornou reprezentaci naší školy na této soutěži jim děkuji.

Ing. Miloš Palla
[Zpět na akce] [Hlavní stránka]