Základním jevem civilizace je lidská slušnost

Základním jevem civilizace je lidská slušnost 9. 10. 2012 navštívil 2. ročník naší školy mohelnický kulturní dům, aby zhlédl jedinečný film, oceněný prestižní světovou cenou International EMMY AWARD (obdoba Oskara v oblasti dokumentárních filmů). Viděli jsme nádherný příběh „Nicholas Winton-síla lidskosti” (režie M. Mináč, 2002), k němuž psal scénář život sám.

Jde o neobyčejně působivý a emotivně silný dokument o skromném člověku, který 50 let mlčel o tom, že z vlastní iniciativy zachránil 669 převážně židovských dětí. Poslední a největší transport, připravený na 1. 9. 1939, už bohužel do Velké Británie odjet nestihl (z těchto dětí přežilo pouze 8). Po vypuknutí války Nicholas Winton sloužil u RAF. Po válce se naprostávětšina dětí adoptovaných v Anglii neměla ke komu vrátit, protože z rodiny zůstaly naživu jen ony. Žádné z nich nevědělo půl století, kdo je jejich zachránce. Díky náhodě z r. 1988 a pak vytrvalému hledání mnoho Wintonových dětí našlo teprve k stáru svou pravou identitu a kořeny.

Roku 2002 byl Nicholas Winton za svůj unikátní počin povýšen anglickou královnou do šlechtického stavu. Letos oslavil tento „britský Schindler” 103. narozeniny, těší se nesmírné úctě, je neuvěřitelně vitální, miluje svou rodinu a práci na zahradě. Již dvakrát byl navržen na Nobelovu cenu za mír. Na konci projekce mnozí z nás jen těžko zadržovali slzy. Po filmu o málem zapomenutém neobyčejném člověku ještě proběhla beseda s dramaturgem a vedoucím projektu na téma holocaustu - Zdeňkem Tulisem.

Student F. Chyťa byl mezi 5 náhodně vybranými diváky, kteří obdrželi knihu o siru Nicholasu Wintonovi. Jsme rádi, že jsme se letos zúčastnili projektu, který běží už 5 let a zapojilo se do něj 980 škol. Byl to pro nás nevšední a unikátní zážitek...

Milena Drlíková, Marta Náplavová (vyučující DEJ a CJL)
[Zpět na akce] [Hlavní stránka]