Nezapomenutelný Berlín

Po mnohatýdenních pečlivých přípravách vyrazili 4. 6. 2014 žáci naší školy na jedinečný výlet za poznáním Německa. Počasí nám přálo a lákavou trasu jsme během dvou dní zvládli v poklidu a program jsme naplnili beze zbytku. Začali jsme v Drážďanech, prohlédli jsme si historické centum s kostelem Frauenkirchen, podél nábřeží Labe jsme došli kolem Opery k Zwingeru, poslechli si nádhernou zvonkohru a kochali se jedinečným areálem zámku. Odpoledne jsme přejeli k pohádkovému Moritzburgu a hádali jsme, zda Popelka běžela po levém, nebo pravém schodišti. Podvečerní Míšeň, město procelánu, nás okouzlila výhledem, kostelem a typickým saským zákuskem. Pozdě večer jsme doslova padli do postelí, ale ráno jsme osvěženi snídaní spěchali za dalšími zážitky do hlavního města.

Začali jsme na letišti, kam spojenci v době blokády západního Berlína shazovali každou minutu a půl pomoc tři čtvrtě roku odřezaným obyvatelům. Po okružní cestě autobusem jsme pak prošli bulvár Unter den Linden, Postupimské náměstí s moderními architektonickými skvosty, viděli Reichstag i sídlo A. Merkelové, Braniborskou bránu, slavnou TV věž a legendární Alexanderplatz s typickými hodinami.

Projeli jsme kolem torza pověstné berlínské zdi a zamířili do Lipska. Prohlédli jsme si univerzitu, která vznikla v důsledku vydání Dekretu kutnohorského, a centrum města. Nepřetržitě jsme potkávali gotiky v typické černé barvě a dlouho jsme nechápali, proč jsou všude a je jich tolik. Později jsme objevili plakát, zvoucí vyznavače tohoto stylu na festival trvající celý měsíc. Tečkou programu byl výstup na památník bitvy národů, tou dobou nádherně nasvětlený.

Už nás čekal jen celonoční přejezd do ČR. Nikdo nezahynul hladem nebo vyčerpáním, i když se nám to někteří žáci snažili občas naznačit. Probudili jsme se za východu slunce (pravda, trochu rozlámaní) a rádi jsme se vraceli do města, které nás vítalo svou zdaleka viditelnou věží. Teď už jen prohlížíme a třídíme ulovené fotografie a rádi vzpomínáme.

Marta Náplavová, Marcela Išová, Milena Drlíková
[Zpět na akce] [Hlavní stránka]