Moderní přístup k výrobě PCB a jejich osazování na SPŠE Mohelnice

Jednou ze základních dovedností, kterou si žáci během studia na SPŠE Mohelnice osvojí je výroba a osazování plošných spojů (PCB). Kvalita výroby plošného spoje a dostatečná jakost pájených spojů, jsou přitom hlavními faktory, které předurčují spolehlivost finálního elektrického zařízení. Ve školním roce 2013/2014 jsme proto za finančního přispění našich partnerů z průmyslu a prostředků EU OPVK v rámci PROJEKTU OPVK- PODPORA TECHNICKÉHO A PŘÍRODOVĚDNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ V OLOMOUCKÉM KRAJIREG. Č.: CZ.1.07/1.1.00/44.0009zahájili modernizaci odborných učeben pro výuku praxe.

Začátkem října 2014 jsme ve spolupráci s firmou P2J Technology uspořádali v inovovaných prostorách naší školy odborný seminář s názvem "Prototypová a malosériová výroba elektroniky od A do Z", určený pracovníkům z průmyslu a učitelům odborných předmětů na středních školách. Cílem tohoto semináře bylo seznámení se současnými výrobními prostředky a jejich správné a bezpečné používání.

Účastníci semináře, se také mohli prakticky seznámit s moderním profesionálním vybavením našich odborných učeben, mezi něž patří např. kompletní pracoviště pro osazování a pájení SMD součástek, a to včetně výkonné odpájecí stanice. Za výrazný krok potom považujeme pořízení CNC frézky pro výrobu plošných spojů tzv. suchou cestou. Tento způsob výrobyPCB eliminuje používání nebezpečných chemických látek, čímž se stává do značné míry přátelský k životnímu prostředí. Pořízená CNC frézka přitom plně nahrazuje i další výrobní stroj pro výrobu čelních panelů a jejich gravírování.

Věříme, že se nám ve spolupráci s našimi sociálními partnery a partnery z průmyslu podaří nadále rozvíjet kvalitní vzdělávání technických oborů a naše absolventy tak seznámit s technologiemi, s nimiž se ve svém profesním životě setkají.

[Zpět na akce] [Hlavní stránka]