Rozsvítíme další lampu?

Rok 2015 byl Valným shromážděním OSN vyhlášen Mezinárodním rokem světla. Cílem této globální iniciativy je připomenout občanům celého světa výraznou roli světla a optických technologií v jejich každodenním životě a při budoucím rozvoji společnosti. Do tohoto projektu se ve dnech 16.12 a 17.12.2015 ve výuce fyziky zapojili i žáci naší školy ze tříd 1.A, 1.B, 2.A a 2.B. Připomněli jsme si, že světlo vždy hrálo naprosto zásadní roli v astronomii, neboť nám umožňuje spatřit vesmír. V podobě světelného znečištění však světlo představuje pro budoucnost astronomie vážnou hrozbu. Informování o problému světelného znečištění a možnostech jeho omezení prostřednictvím moderních technologií je proto nedílnou součástí celého Mezinárodního roku světla.

A proč právě rok 2015?

  1. V roce 2015 uplynulo 1000 let od vydání vědeckého pojednání o optice arabského učence Abu Ali Hasana Ibn al-Haiythama (965-1040)
  2. Rok 2015 je také stým výročím obecné teorie relativity Alberta Einsteina, jenž přinesla daleko komplexnější porozumění problematice prostoru a času.
  3. Rok 2015 je 50. výročím vynálezu optických vláken, díky nimž dnes mimo jiné funguje vysokorychlostní internet.

V rámci hodiny jsme shlédli krátké informační video. Následně žáci popsali, jak působí světelné znečištění na lidi a jaké problémy způsobuje živočichům a rostlinám. Zamysleli se nad tím, jak je možné světelné znečištění omezit a jakým způsobem mohou sami přispět k jeho snížení.

„Nejde o to zhasnout, jen o to svítit účelněji. Sviťme si na cestu... ne na hvězdy”

Mgr. M. Išová
[Zpět na akce] [Hlavní stránka]