Celostátní projekt Jeden svět na školách

Měsíc listopad je časem významných výročí a již tradičně se koná záslužná akce, která má podpořit sepětí mezi generacemi a nedopustit, aby byly zapomenuty křivdy z minulého totalitního režimu. Příběhy bezpráví přinášejí studentům neuvěřitelné osudy lidí. Naše škola dlouhá léta spolupracuje s pamětníkem a dokumentaristou, badatelem a skvělým člověkem - panem Luďkem Štiplem ze sdružení Respekt a tolerance.

23. 11. 2015 jsme si výuku dějepisu v odpoledních hodinách ozvláštnili promítnutím dvou dokumentů o okupaci ČSSR v srpnu 1968. Mnozí žáci byli překvapení, jak tehdy český národ dokázal držet při sobě. Následovala beseda s naším hostem a bylo zajímavé poslouchat, jak si pamatuje tuto událost z dob svého mládí. V učebně by pak bylo slyšet i špendlík spadnout, když jsme se dozvídali o pokusech dostat se s celou rodinou do vysněné Kanady. Dvakrát to nevyšlo a ani potřetí to nebylo jednoduché. Člověk si najednou uvědomil, že síla opravdového přátelství a každodenní demokracie není žádnou samozřejmostí a měli bychom si jich vážit.

Pro výuku moderních národních dějin nám na DVD zůstaly ještě dva další dokumentární filmy, které stoprocentně promítneme v běžných hodinách dějepisu k příslušnému tématu.

Milena Drlíková, Marta Náplavová - vyučující dějepisu
[Zpět na akce] [Hlavní stránka]