Historie stolování

3. května 2017 jsme se druháky v rámci výuky českého jazyka vypravili za kulturou, právě byla u nás ve městě otevřena výstava o dějinách stolničení a stolování. Exponáty vskutku unikátní pocházejí ze soukromých sbírek, ale i z depozitářů mohelnického a šumperského muzea. Jako první ze známé trojice v příboru se začalo používat nože, mnohem později přišla na řadu lžíce a nejmladší vidlička nejprve sloužila pouze k přidržování porcované stravy.

Srdce mnohých návštěvníků zaplesá nad nádhernými čajovými a kávovými soupravami, nad krásně prostřenými stoly. Nádobí pochází z časů, kdy se střední společenská třída uměla vybraně chovat, jedla stříbrnými příbory z míšeňského porcelánu. Jídlo byl pro všechny zúčastněné obřad, který udržoval rodinu pospolu. Škoda, že poválečný režim tyto krásné tradice skoro zničil.

PhDr. Milena Drlíková, vyučující ČJL A DEJ
[Zpět na akce] [Hlavní stránka]