Historickou Olomoucí s průvodcem

Ve středu 7. 6. 2017 absolvovala 2.A netradiční exkurzi po zajímavostech našeho krajského města. Průvodcem nám byl dlouholetý spolupracovník, moderátor Ing. Tomáš Kryl. A bylo vidět, že Olomouc je jeho srdeční záležitost, protože trasu naplánoval pečlivě i s návazností na dějiny Mohelnice.

Začínali jsme u katedrály sv. Václava a podívali jsme se dovnitř, dokonce do nedávno zpřístupněné hrobky. Uvědomili jsme si, že se v těchto místech narodil náš první král a taky tu zemřel poslední Přemyslovec. Pokračovali jsme kolem komplexu církevních a univerzitních budov, nakukovali jsme do zrekonstruovaných dvorů. Prošli se po katedře dějin umění a vešli jsme do chrámu sv. Michala. Našli jsme tam 2 unikátní obrazy a dostali jsme se k překvapení-zázračné studánce s poustevnou ve sklepě tohoto kostela. Vystoupali jsme na věž s nádhernou vyhlídkou a pomalu jsme scházeli na náměstí k Caesarově kašně. Trasa končila tradičně u orloje. Rozesmála nás socha chlapíka visícího v patře Muzea umění, která v délce 60 metrů ručkuje a občas nadává. Je to poměrně nová kuriozita Olomouce.

Po celou dobu žáci vyplňovali pracovní listy a odpovědi hledali ve výkladu i v terénu. Měli jsme štěstí na počasí i dobrý kolektiv, takže atmosféra byla skvělá. A navíc jsme se díky této akci začali těšit na prázdniny.

Mgr. M. Náplavová, PhDr. M. Drlíková, vyučující DEJ
[Zpět na akce] [Hlavní stránka]