Informace o průběhu maturity pro školní rok 2009/2010:

Maturitní zkouška v roce 2010 se bude řídit původní vyhláškou č. 442/1991 Sb., o ukončování studia ve středních školách a učilištích, ve znění pozdějších předpisů. V této souvislosti aktualizovalo ministerstvo školství soubor pedagogicko-organizačních informací na školní rok 2009/2010 pod č.j. 1447/2009-20.
Informace pro maturanty
Termín pro podání přihlášky žáka k MZ: do konce prosince 2009
Písemná maturitní zkouška z ČJ: 8. 4. 2010
Uzavření klasifikace za 2. pololetí (ped. rada) 29.4.2010 (4.A), 7.5.2010 (4.B, 4.C)
Praktická maturitní zkouška: 6.5.2010 (4.A), 12.5.2010 (4.C), 13.5.2010 (4.B)
Ústní maturitní zkoušky: 17. 5. - 21. 5. 2010 (4.A)
  24. 5. - 28. 5. 2010 (4.C)
  31. 5. -   4. 6. 2010 (4.B)

Maturitní zkouška 2009/2010

všeobecná USTANOVENÍ

(výňatek  z vyhlášky 442/1991 Sb. ve znění vyhl 672/2004 Sb.)

(1) Žáci posledního ročníku oznámí písemně do konce prosince třídnímu učiteli, který z volitelných předmětů maturitní zkoušky si zvolili. Jestliže žák ve stanoveném termínu neoznámí, který předmět si zvolil, určí mu tento předmět třídní učitel.

(2) Žáci posledního ročníku středních škol, kteří chtějí konat dobrovolně maturitní zkoušku z dalšího vyučovacího předmětu, oznámí písemně třídnímu učiteli do konce prosince předmět, který si zvolili. Žák může konat se souhlasem ředitele střední školy dobrovolně ústní maturitní zkoušku z jednoho vyučovacího předmětu zařazeného v učebním plánu příslušného oboru vzdělání.
(3) Nedostaví-li se žák k maturitní zkoušce pro vážné důvody, je povinen se nejpozději do 3 dnů ode dne konání zkoušky písemně omluvit předsedovi zkušební komise prostřednictvím ředitele školy, ve které se koná maturitní zkouška. Závažnost důvodů, pro něž se žák ke zkoušce nedostavil, posuzují stálí členové zkušební komise. Uzná-li zkušební komise omluvu žáka, určí žákovi náhradní termín zkoušky. Nedodržení stanovené lhůty může v závažných případech předseda zkušební komise prominout. Jestliže se žák nedostavil ke zkoušce bez omluvy, nebo jestliže mu omluva nebyla uznána, posuzuje se, jako by byl z dané zkoušky klasifikován stupněm 5 - nedostatečný.
(4) Jestliže žák po zahájení některé zkoušky, která je součástí maturitní zkoušky, od jejího konání odstoupí, posuzuje se, jako by byl z dané zkoušky klasifikován stupněm 5 - nedostatečný. Používá-li žák při některé zkoušce, která je součástí maturitní zkoušky, nedovolené pomůcky nebo jinak vážně narušuje její průběh, může jej předseda zkušební komise ze zkoušky vyloučit; v tom případě se posuzuje, jako by byl z dané zkoušky klasifikován stupněm 5 - nedostatečný.
(5) Žáci, kteří již dříve získali střední vzdělání s maturitní zkouškou, maturitní zkoušku z českého jazyka a literatury nekonají. Nekonají také maturitní zkoušku z předmětu, ze kterého již maturitní zkoušku vykonali v předchozím studiu, pokud jsou tyto zkoušky obsahově srovnatelné. O nekonání této zkoušky rozhodne ředitel školy.
(6) U žáků se zdravotním postižením a zdravotním znevýhodněním upraví ředitel školy podmínky pro vykonání zkoušky.
(7) Při ústní zkoušce nelze v jednom dni losovat dvakrát stejné téma.
(8) Žákům, kteří úspěšně vykonali maturitní zkoušku, se vydá vysvědčení o maturitní zkoušce, a to nejpozději do 7 dnů od závěrečné porady zkušební komise. Na vysvědčení o maturitní zkoušce se uvádí datum ukončení maturitní zkoušky žáka.

Obsah školní maturitní zkoušky ve školním roce 2009/2010:

OBOR: 26-41-M/002 Elektrotechnika

  1. Všeobecné předměty:
    • Český jazyk a literaturapísemná část a ústní část (15 minut)
    • Volitelný předmětústní část (15 minut)
      1. anglický jazyk
      2. německý jazyk
      3. matematika
  2. Odborné předměty
    • Praktická zkouška z odborných předmětůpísemná část (360 minut) nebo ročníkový projekt
      Student musí prokázat schopnost zpracovat dané téma, problém analyzovat a interpretovat. Prokazuje získané znalosti a dovednosti dle zaměření z předmětů elektroenergetika, elektrické stroje a přístroje, elektrická zařízení, elektrotechnická měření, automatizační technika, elektronika, elektronické počítače, informační a komunikační technologie  a  praxe.
    • Teoretická odborná zkouška z profilového předmětuústní část (15 minut)
      4.ASilnoproudá elektrotechnika:elektroenergetika nebo elektrické stroje a přístroje
      4.BAutomatizační technika:automatizace
      4.CElektronické počítačové systémy:elektronické počítače
    • Teoretická odborná zkouška z  volitelného předmětu - ústní část (15 minut)
      4.ASilnoproudá elektrotechnika:elektroenergetika, elektrické stroje a přístroje, elektrotechnická měření, elektrická zařízení
      4.BAutomatizační technika:elektrotechnická měření, elektronika
      4.CElektronické počítačové systémy:informační a komunikační technologie, elektrotechnická měření, elektronika